Geschiedenis

Wij zijnMakers van topwijnen sinds 2009

In november 2009 maakten wijn- en golffanaten, Geert Claeys en Mieke Willaert, een levensdroom waar. Ze verlieten hun streek tussen Gent en Oudenaarde om te emigreren naar Domaine La GONTARDE in het Zuid-Franse Visan.

Vandaag werken Geert en Mieke vol enthousiasme aan hun eigen wijnimperium.

Visan ligt in de Enclave des Papes (Vaucluse) en voert in de Rhône-vallei een eigen appellatie: “Côtes du Rhône Villages-Visan”. Dit midden tussen de bekende cru’s van de zuidelijke Côtes du Rhône, Châteauneuf du Pape, Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise.

OntdekDomaine La Gontarde

Domaine La GONTARDE is een prachtig domein met een lange geschiedenis die teruggaat naar 1500… zoals de oude kelders en waterput bewijzen.

Ooit was het domein zelfs 150 hectare groot. In 1920 werd het omwille van een erfenis in drie stukken opgedeeld.

Het was jaren in eigendom van wijnbouwers-pachters, die de druiven leverden aan de coöperatieve van Visan. Toen Geert en Mieke de trotse eigenaars werden brachten ze met hard werken het prachtige domein weer helemaal tot leven. Het domein is nu 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 tot 65 jaar oud.

Geert behaalde zijn diploma aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse en ging op Domaine La GONTARDE meteen aan de slag om zijn grootste droom waar te maken: natuurlijke topwijnen maken.

Het project is groots!

Naast topwijnen maken moet ook de de mas (850m2 groot) volledig gerenoveerd worden. Een kolfje naar Miekes hand.

Met hun beider achtergrond in de chemie bezitten Geert en Mieke de kennis die achter de processen van het vinifiëren schuilgaat. Daarom hebben zij besloten voluit voor ‘natuurlijke’ wijnen te gaan.

Alle druiven worden na een uitgebreide test op rijpheid met de hand geplukt en zorgvuldig met de hand uitgesorteerd: enkel de topdruiven komen in de vinificatie-cuves terecht.

Groene en rotte druiven en ongewenst vuil worden systematisch verwijderd. Het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Geen enkele moeite is Geert en Mieke teveel om hun doel te bereiken.

Het domein bevat eveneens drie ha truffelbos en Mieke en Geert plantten 150 olijfbomen aan. Met de aanplant van een lavendelveld werd het provencaals plaatje compleet.

De eerste wijnen waren al meteen veelbelovend:

9 april 2011 behaalt de rosé “Don Juan” een Medaille d’argent op de “Concours de Vinsobres” een van de oudste en belangrijkste wijnwedstrijden van de Côtes du Rhône.

In februari 2012 wint de witte wijn “Charme Blanc 2010” een Medaill d’argent op de “Concours d’Orange” waar 5000 wijnen werden uitgetest.

Tenslotte behaalden de rode wijnen “Essentiel”, “Grand Amour”, “Femme Fatale” en “Grand Seigneur” in maart 2013 medailles!

Mieke en Geert verwelkomen ieder met open armen op hun domein! Wees Welkom!

nl_BENederlands (België)