Presse

Goed Gevoel

In 2024 verscheen La Gontarde in Goed Gevoel

Vinopress.com

Eigenaars: Geert Claeys enMieke Willaert

In de Enclave des Papes, op enkele boogscheuten van Châteauneuf-du-Pape, vindenwe Domaine La Gontarde, eenwijngoedwaarvan de oudste resten dateren van de 16de eeuw. Oorspronkelijk telde het domein liefst 150 hectare, maar door erfenissen raakte het in drieën gesplitst. Vóór de overname in 2009werden de druiven aan de coöperatieve verkocht. Toen Geert enMieke, gedreven wijn- en golffanaten, het domein overnamen, werd duidelijk dat er een pak diende geïnvesteerd – de vorige bewindvoerders hadden de gebouwen immers laten verkommeren. Maar de nieuwe Belgische eigenaars lieten er niet langer gras over groeien en toverden de cuverie om tot een ruimte van 400m2 (waarbij liefst 300 m3 werd afgegraven) en begonnen Voorgestelde wijnen te maken onder eigen label. Maar ze maken ook werk van hun andere dro-men, namelijk de mas herstellen in zijn oude glorie en het inrichten van gîtes van 80m2 met een adembene-mend zicht over de Rhône-vallei. De resultaten van hun inspanningen blijven intussen niet uit: zowel hun rosé, witte en rode wijn (Mistral-S) schitterden al op diverse concours!

bron: vino.vinopres.com

Reporter Jos Mestdach

HOE GOD IN FRANKRIJK WIJNBOER WERD 

Geert Claeys en Mieke Willaert, afkomstig van zowat halverwege Gent en Oudenaarde, hebben op hun wijndomein La GONTARDE in Visan (Enclave des Papes-Vaucluse) hun eerste wijn gebotteld. Het werd een onverhoopt succes, want de eerste drie wijnen 2010 waren meteen goed voor drie medailles op gerenommeerde wedstrijden waar de wijn blind geproefd wordt. Geert en Mieke waren geenszins in de wieg gelegd om wijnboeren te worden. Het toeval deed het koppel in de zuidelijke Rhônevallei belanden. 

Gedragen door vleugels van nostalgie naar vervlogen tijden en door de lokroep om een beetje te gaan leven als God in Frankrijk vertrokken Geert en Mieke Claeys-Willaert in 2009 naar het zuiden van Frankrijk. De Provence was hun beider niet vreemd…de herinneringen aan het leven daar, in lang vervlogen dagen, waren nooit uitgedoofd. Het draaide anders uit, want door een grillige speling van het lot stonden ze plots in het noorden van de Vaucluse op een uitgeleefd wijngoed (56 ha waarvan 17 ha wijn) in Visan, een niet onaardig en vermaard wijndorp op fietsafstand van gekende crus-dorpen als Gigondas, Vacqueyras, Rasteau, Vinsobres en Beaumes de Venise. Wijn was voor Geert Claeys geen onbekend terrein, want hij behaalde in 1996 zijn master-diploma aan de wijnuniversiteit van Suze-la-Rousse. Maar toch, zo eenvoudig was het plots niet meer. Maar ze zouden het erop wagen en op het einde van 2009 werden knopen doorgehakt en werd de aankoop van het domein afgerond. 

Vlaams verhaal 

De komst van Vlaamse wijnboeren verspreidde zich als een lopend vuurtje in Visan. Op een sombere regenachtige zomerdag in 2010 gingen we eens langs. We hadden de dag voordien onze hond begraven en veel tristesse was ons deel. Geert en Mieke Claeys-Willaert waren bezig met het leefbaar maken van een annexe van de wijnhoeve, een complete ruïne, 850 vierkante meter groot, maar ook onvervalst patrimonium. We luisterden naar een enthousiast Vlaams verhaal van stenen verleggen, gîtes (vijf) bouwen en een wijngaard exploiteren. Het klonk tegelijkertijd overtuigend en wat overmoedig. Een uur later waren we op weg naar Dieulefit. Ons gemoed was niet verlicht. Hoe spelen ze dat in godsnaam klaar? En kijk… het is gebeurd! 

Geert en Mieke Claeys-Willaert hebben de afgelopen jaren niet stilgezeten. Hun wijndomein werd inmiddels weer enkele hectaren groter. In 2010 was het alle hens aan dek, want er moest dringend de installaties  met een nieuwe wijnkelder gebouwd worden en die moest klaar zijn tegen de wijnoogst van 2010.              De administratieve molen werd in gang gelopen en op de werf was het tempo hels. Toen de vendange in zicht kwam werd de kroon op het werk gezet. Alle medewerkers viel een spetterend feest te beurt. De nieuwe Vlaamse wijnboeren hebben het zich nog geen minuut beklaagd dat ze in 2009 die grote stap gezet hebben al geven ze toe dat ze nooit eerder in hun leven zo hard hebben moeten werken. Ze weten zich gelukkig met hun buren-wijnboeren op wie ze altijd een beroep kunnen doen. De eerste wijnoogst op La GONTARDE verliep vlot: alle druiven werden met de hand geplukt en op een trieertafel geselecteerd. In januari 2011 werden de eerste honderd eiken wijnvaten geleverd. De oogst 2010 wordt geraamd op 60 à 70.000 flessen. Geert en Mieke maken zelf de assemblages en worden hierbij geadviseerd door topoenoloog Philippe Cambie. 

Engelengeduld 

Op het wijndomein La GONTARDE is geen sprake van monocultuur. Geert Claeys: “We legden de lat meteen hoog. Alle percelen worden apart geoogst en apart in een cuve gevinifieerd.
We hebben zes verschillende wijngaarden Grenache, vier wijngaarden Syrah en twee Mourvèdres allemaal met verschillende terroir. Het komt erop aan om al die verschillende smaken zorgvuldig met mekaar te vermengen. Dat vraagt engelengeduld, proeven en nog eens proeven is onze leuze”. La GONTARDE brengt negen soorten wijn (verschillende kwaliteiten en prijsklassen) op de markt: witte, rode, rosé en een Vin Tardive/Doux. We hebben met veel genoegen de Coup de Foudre (wit) en de rode Femme Fatale en Grand Seigneur geproefd.
En dan zijn er de eerste drie medailles. Het begon in april 2011 toen de rosé van La Gontarde op het ‘Concours de Vinsobres’ zilver in de wacht sleepte. In februari 2012 kreeg op het ‘Concours d’Orange’ de Charme Blanc 2010 zilver en in maart 2012 werd de rode  Mistral S 2010 met brons bedacht.
De wijnen van domein La Gontarde uit Visan worden in België verdeeld door Campodivino (Antwerpen) en Pascal Delfosse (Ronse). En ze zoeken nog nieuwe verdelers. Uiteraard kunnen de liefhebbers ook op het domein terecht, 1245 Quartier L’Obrieu in 84820 Visan.

Jos Mestdach bekijkt geregeld vanuit Visan de Provence door een journalistieke bril

Published by a wine lover from Denmark

Domaine la Gontarde

Geert Claeys and Mieke Willaert
1245 Quartier l’Obrieu 84820 Visan
Tel. +33 670 869 504
Direct sale Yes, but phone to be sure that anyone is at home
Mail:  info@lagontarde.com
Web: http://lagontarde.com/
Facebook

The Belgians Geert Claeys and Mieke Willaert bought in November 2009. The mansion had then been uninhabited for 30 years, so some restaurations have been done to make a home for the two foreigners.
Until 1920 the domain was 150 hectares in size. The owner died in 1920 and the estate was divided into 3 for the inheritance. The domain that Geert and Mieke bought was the oldest, with remains from the fifteenth century. Since then, the domain has for 4 four generations been in the hands of tenant farmers who  delivered their grapes to the cooperative .
In 1996 Geert Claeys got his master dregree after three years of courses at the wine university of Suze-la-Rousse.
In 2010 cellars were built ready for the first harvest of 2010.
Phillippe Cambie advices when the relatively many cuvées are blended.
It’s obviously that the couple who have started the adventure at a mature age are very determined only to get the very best result out of what they do and have.
The targets are organic farming, natural wine and very high quality.

Expositie MAREC
Close
fr_FR